Voeding

Kraamzorg Langedijk vindt het belangrijk dat (aanstaande) ouders op een professionele wijze informatie krijgen zodat je een bewuste keuze kunt maken of je borst- of kunstvoeding aan je baby gaat geven. Een goede begeleiding bij borstvoeding of kunstvoeding is belangrijk voor het welslagen ervan. Om deze begeleiding te waarborgen hebben wij goed opgeleide kraamverzorgster in dienst. De kraamverzorgsters  worden jaarlijks bijgeschoold op het gebied van borstvoeding en of kunstvoeding.

BORST- OF KUNSTVOEDING, HET IS JOUW KEUZE

Wat kun je verwachten

Voorbereiding tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken.

Direct na de geboorte

Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.

Begeleiding tijdens de kraamtijd

Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is haast nooit nodig. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.

We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven.

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven.

Download hier de screening bij pasgeborenen informatiefolder 4 talen downloaden

 

 

Lactatiekundig advies

Borstvoedingstelefoon.nl

De Borstvoedingstelefoon.nl is een initiatief van La Leche League. Deskundige vrijwilligers beantwoorden jouw vragen, of geven een steuntje in de rug wanneer dat nodig is. Hieraan zijn geen kosten verbonden. https://www.lalecheleague.nl/contact/telefoondienst

De lactatiekundige

Soms ontstaan er situaties waarbij, ondanks de hulp van kraamverzorgster en verloskundige, problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding. De lactatiekundige kan aanvullende begeleiding bieden wanneer de borstvoeding niet gaat zoals gewenst.

De lactatiekundige biedt ondersteuning bij:

  • Voorlichting en advies
  • Problemen bij het aanleggen van de baby
  • Het weigeren van de borst
  • Pijnklachten
  • Terugkerende borstontstekingen
  • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
  • Vroeggeboorte
  • Ziekte of handicap van moeder of baby
  • Opnieuw beginnen met borstvoeding

Tarieven
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Aangeraden wordt om vooraf je zorgverzekering hierover te raadplegen.

Kunstvoeding

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen (of moeten kiezen) voor flesvoeding in plaats van borstvoeding. Graag willen wij benadrukken dat als een moeder geen borstvoeding kan of wil geven, haar keuze uiteraard wordt gerespecteerd door alle kraamverzorgsters.

Als je kiest voor kunstvoeding adviseren wij babymelkpoeder standaard 1, een flesje en een speentje in huis te hebben. Kraamverzorgster leert je alles over het geven van een flesje; zoals hoe je de flesjes bereid en geeft aan je baby.

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor jou en je baby. 

Een goede begeleiding bij borstvoeding is belangrijk voor het wel slagen ervan. Om deze begeleiding te waarborgen heeft Kraamzorg Langedijk goed opgeleide kraamverzorgenden in dienst. De kraamverzorgenden worden jaarlijks bijgeschoold op het gebied van borstvoeding.

Kraamzorg Langedijk erkent het belang en de gezondheidswinst van borstvoeding voor het kind en informeert en stimuleert de (aanstaande) moeder op allerlei wijze borstvoeding te geven. Het borstvoedingsbeleid van onze organisatie is volledig ingericht op de vijf standaarden, zoals vastgesteld door Baby Friendly en WHO/ Unicef:

Contact & adres


Hasselaarsweg 18
1704 DW Heerhugowaard

072 572 4925
info@kraamzorglangedijk.nl

KvK nr. 63625121
AGB-code 33006297

Volg ons:

Samenwerking

Kraamzorg Langedijk is een eigen organisatie, maar werkt nauw samen met ketenpartners en andere (kraamzorg) organisaties.

 

Zo is Kraamzorg Langedijk onderdeel van Geboortezorgplus, welke alle contracten heeft met verzekeraars, kwaliteits-, en keuringsorganisaties en de declaraties voor Kraamzorg Langedijk verzorgt.

Kwaliteit

Optimale start logo

     inschrijven

2024 © Kraamzorg Langedijk

Privacyverklaring

Inschrijven kraamzorg

menu